Sereen Uitvaart

Boomstamschijven en prikkelbosjes
Nu er nauwelijks gesport mag worden, zoeken we naar andere mogelijkheden om het vege lijf in een zo goed mogelijke conditie te houden. Wandelen en fietsen zijn hierbij mijn favoriet. Met het onverwachte mooie weer van de laatste dagen, besloot ik om samen met mijn moeder ergens aan de kust een natuurwandeling te maken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Alle parkeerplaatsen waren bezet en in het bos bleek het drukker dan in de Efteling op de laatste dag van de zomervakantie. We besloten daarom de auto op een verlaten erf te parkeren om van daaruit, onder een hek door, een rustig ogend deel van het bos in te glippen. 

Nadat we een tijdje gelopen hadden, kwamen we uit op een open vlakte. Het viel mij op dat er een aantal boomstamschijven met namen en initialen op de grond lagen en ik besefte ineens dat we op een natuurbegraafplaats waren aangeland. Aangezien mijn moeder niks maar dan ook niks met de dood te maken wil hebben, probeerde ik haar ongemerkt weer richting het bos te laveren. Maar het was al te laat. “Is dit wat ik denk dat het is?”, vroeg ze met een verwijtende blik in haar ogen alsof het een vooropgezet plan betrof. “Nou eh, mam,” antwoordde ik, “ik denk dat we inderdaad per ongeluk op een natuurbegraafplaats zijn beland.” Ik zette mij schrap voor haar reactie. Maar ze keek nieuwsgierig om zich heen en vroeg mij tot mijn stomme verbazing om uitleg.

Ik vertelde haar dat na de begrafenis de natuur zich ontfermt over het graf, zodat dit na verloop van tijd weer één wordt met de omgeving. Een natuurgraf hoef je dus niet te onderhouden. Natuurbegraafplaatsen liggen vaak in een bos- of parkachtig landschap, ver buiten bebouwd gebied, en zijn sober uitgevoerd. Elk graf blijft intact en wordt nooit geruimd. Deze laatste rustplaats koop je dus letterlijk voor altijd. Op een traditionele begraafplaats gaat de termijn van grafrecht in zodra je reserveert en deze verloopt na een aantal jaren. Op een natuurbegraafplaats hoef je je geen zorgen te maken over verlenging van grafrechten of misschien zelfs het ruimen van een graf na verloop van tijd. Daarmee blijft nabestaanden een vaak moeilijke emotionele en misschien zelfs gedwongen financiële beslissing in de toekomst bespaard. De graven liggen willekeurig verspreid over de natuurbegraafplaats. Er zijn geen rijtjes en paden die gescheiden worden door heggen of afrasteringen en er zijn geen speciaal vervaardigde grafstenen. Veelal wordt slechts de breedte- en de lengtegraad in coördinaten geregistreerd zodat nabestaanden het graf altijd weer terug kunnen vinden. Soms mogen de graven gemarkeerd worden met een zwerfkei of boomstamschijf.

“Natuurbegraven is eigenlijk de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Het lichaam wordt teruggegeven aan de natuur en als je een natuurgraf koopt dan zorg je er meteen voor dat natuurgebieden als deze worden behouden voor onze kinderen en kleinkinderen,” besloot ik mijn verhaal. En plotseling begreep ik haar onverwachte interesse. Mijn moeder, de control freak, die nooit iemand tot last wil zijn en die niet houdt van gedoe, had eindelijk een oplossing gevonden voor het dilemma van haar uitvaren. “Kun je zo’n natuurgraf ook van tevoren reserveren, net als op een kerkhof?’ vroeg ze mij kortaf. “Ja, hoor. Dat kan. En dan is het meteen van jou, voor altijd,” antwoordde ik bevestigend. “Nou, regel dat dan maar voor mij,” zei ze gebiedend. Ze draaide zich op haar hakken om en beende haastig het bos weer in. “Da’s goed, mam!” riep ik haar na. “Wat dacht je van een plekje onder die prikkelbosjes daar?” Het antwoord kon ik niet goed horen, maar ik meende de woorden “lolbroek” en "waar heb ik dit aan verdiend" op te vangen.

« vorige pagina

Andere Blogs


  16-09-2021   Lekker goedkoop
  01-09-2021   David en het steentje
  15-06-2021   Een zeemansgraf
  20-05-2021   Een beetje thuis in de familiekamer
  24-02-2021   Boomstamschijven en prikkelbosjes
  27-01-2021   Dresscode: vrolijk zomerjurkje
  10-12-2020   De kleren maken de man
  21-10-2020   Het Hummeltje
  01-10-2020   Duifjes
  25-08-2020   Schouders eronder
  01-07-2020   Kraaien
  02-06-2020   Niks na de dood
  23-04-2020   Ondanks de afstand, toch zo dichtbij.
  23-03-2020   Niet samen, maar toch samen
  10-03-2020   Roodborstje
  11-02-2020   Uitvaart zonder kist??
  05-11-2019   Druistig kind
  07-10-2019   Droomland
  10-09-2019   Grofvuil
  01-07-2019   'n Slaapliedje