Groen wordt het nieuwe zwart




Duurzaamheid gaat iedereen aan. Het is steeds vaker onderwerp van gesprek bij het vormgeven van uitvaarten. Het is jammer dat het wetsvoorstel ter modernisering van de Wet op de lijkbezorging pas in de eerste helft van 2024 bij de Tweede Kamer wordt ingediend. In deze gemoderniseerde wet, die ‘Uitvaartwet’ gaat heten, wordt naast begraven, cremeren en ontleden ook resomeren geregeld. Bij resomeren wordt het lichaam onder hoge druk opgelost in heet water waaraan kaliumhydroxide is toegevoegd. Gezien de huidige energietarieven valt te verwachten dat deze nieuwe variant in Nederland snel voet aan de grond zal krijgen. De ecologische voetafdruk van resomeren is aanzienlijk lager dan die van begraven of cremeren. Bij resomeren is maar 20% van de energie nodig die voor cremeren gebruikt wordt. Het is ook schoner. Bij resomatie is er nauwelijks uitstoot van CO2. Ter vergelijking: met een crematie stoot je maar liefst 208 kilo CO2 uit en dat is evenveel als een enkele vlucht van Schiphol naar Madrid. Ook is de overgebleven vloeistof na resomatie steriel en kan deze gewoon door de waterzuivering worden verwerkt. Veel schoner dus dan begraven waarbij o.a. lichaamsvloeistoffen uiteindelijk direct in het grondwater terechtkomen.

De opbaring voorafgaand aan het resomeren, kost ons nog wel wat hoofdbrekens. In de resomator kunnen alleen biologische eiwitten worden afgebroken. Dit betekent concreet dat de overledene zonder kist, zonder kleding, zonder wondverbanden, pleisters of incontinentiemateriaal in de resomator moet worden ingevoerd. Een kleed of kleding van wol, leer of zijde mag wel. Het kan best bezwaarlijk voelen dat je na de opbaring en uitvaartplechtigheid na aankomst in het resomeercentrum uit de kist wordt gehaald, ontkleed en wordt ontdaan van alles. Dat de kist kan worden hergebruikt, vinden we nog lastig voor te stellen. Hetzelfde geldt voor zaken als kunstheupen, titanium schroeven, pacemakers en andere dure medische metalen. Deze blijven na resomatie steriel en onbeschadigd achter en kunnen worden teruggegeven aan de ziekenhuizen om mogelijk te worden hergebruikt. Wat vinden we daarvan? Zijn we er klaar voor om straks bijvoorbeeld een tweedehands knie te krijgen?

Maar toch vinden wij bij Sereen dat we buiten de gebaande paden moeten durven gaan om misschien wel geheel nieuwe wegen te ontdekken.
Stelt u zich eens voor: Na uw overlijden wordt u gewassen, in een mooie zijden doek gewikkeld en voor korte tijd in bed opgebaard zodat uw naasten u gedag kunnen zeggen. Op enig moment wordt u met een rouwauto opgehaald en overgebracht naar het resomeercentrum voor resomatie. De dag erna brengen wij de urn met uw botpoeder terug naar huis. Dit kan want in de nieuwe uitvaartwet wordt de termijn voor het afhalen van as of botpoeder verkort van 1 maand naar waarschijnlijk 24 uur. In de dagen erna organiseren uw naasten een afscheidsetentje in uw favoriete restaurant op zaterdagavond. Dit levert geen probleem op want er zijn nauwelijks bezwaren tegen de aanwezigheid van een urn in een restaurant. Na afloop nemen uw naasten de urn weer mee naar huis.

Als u uw afscheid op deze manier zou vormgegeven, belast u het milieu zo min mogelijk en bespaart u enorm op de kosten. Geen opbaring betekent immers geen kist, geen huur van een koelinstallatie of huur van ruimte in een uitvaartcentrum. Bovendien is er een aanzienlijke besparing op vervoerskosten. Men hoeft na overlijden niet meer van overlijdensadres, naar de verzorgruimte, naar de opbaarlocatie en naar uitvaartlocaties gereden te worden. U wordt slechts van het overlijdensadres naar het resomeercentrum vervoerd. Bovenstaand is ook prachtig nieuws voor diegene die natuur en milieu hoog in ‘t vaandel hebben. Los van de milieuvriendelijke keuze voor resomeren, blijkt uit onderzoek van de TU Delft dat de rouwstoet de grootste aanslag doet op het milieu. Dan gaat het niet alleen om het vervoer van de overledene, maar vooral om het aantal autokilometers die de gasten op de dag van de uitvaart afleggen. Carpoolen gebeurt immers nauwelijks bij uitvaarten.

Als groen werkelijk het nieuwe zwart wordt, dan zal de traditionele uitvaart zoals wij die kennen danig op de schop gaan. Bijeenkomsten in een aula van een crematorium zullen dan plaatsmaken voor mooie asbijzettings- of verstrooiingsrituelen. Wij zien het wel voor ons: een uitstrooiplechtigheid op een kwak op de Gouwzee of op de steiger van het Strandbad. U ook?

« vorige pagina

Andere Blogs


  21-09-2024   Vakanties en feestdagen
  30-07-2024   Een gewaarschuwd mens ...
  09-06-2024   Familieperikelen
  01-04-2024   Troost schuilt in kleine dingen
  08-01-2024   Het allerlaatste stukje
  01-11-2023   De naturapolis
  12-09-2023   Cupcakes
  24-07-2023   It is not easy being green!
  10-05-2023   Dooddoeners
  22-03-2023   Omzien in liefde
  07-02-2023   Laat OMA thuis!
  24-11-2022   Druk met de liefde
  27-10-2022   Groen wordt het nieuwe zwart
  12-07-2022   Resomeren
  31-05-2022   Koppelbed
  02-05-2022   Het Bos der Omarming
  23-03-2022   Controlfreak
  26-01-2022   Verdrietig nieuws
  08-12-2021   Spreken is Goud
  06-10-2021   De juiste woorden