Lekker goedkoop


 

Het valt mij telkens weer op hoeveel misverstanden er bestaan rondom sterven en de dood. Waarschijnlijk komt dit omdat deze onderwerpen in Nederland toch nog een beetje in de taboesfeer hangen. Als uitvaartbegeleidster voel ik mij dan ook vaak geroepen om het een ander recht te zetten, al wordt dat mij lang niet altijd in dank afgenomen. Zo ook afgelopen weekend toen tijdens een verjaardag het overlijden van een bekende ter sprake kwam. De persoon in kwestie had zich ter beschikking gesteld aan de wetenschap waardoor er geen begrafenis of crematie had plaatsgevonden. “Nou, dat vind ik ook wel wat,” beweert de man naast mij. “Als ik dood ben, bellen ze maar gewoon zo’n ziekenhuis om mij op te halen en klaar is Kees! Lekker goedkoop! Hoef je ook niets te regelen voor je uitvaart.”

Zoals gezegd, voel ik bij dit soort uitspraken altijd een onbedwingbare neiging om een en ander recht te zetten dus haak ik er meteen maar op in. “Zo makkelijk gaat dat echt niet hoor. Het is zeker geen kwestie van een telefoontje plegen en klaar. Dat ligt ietsje ingewikkelder.” De man kijkt mij nieuwsgierig aan als ik vervolg: “Als u dat echt wilt, dan dient u zich van tevoren met een zelfgeschreven wilsbeschikking aan te melden bij één van de acht afdelingen Anatomie die in Nederland bestaan.” “Oh, is dat zo, nou ja,” stottert de man, “dat moet ik dan natuurlijk nog wel even doen. Maar dan nog houd ik evengoed nog flink wat centjes over omdat er geen uitvaart zal zijn.” Hij stoot zijn vrouw aan die naast hem zit. “Dan gaan we van dat geld lekker bij leven nog een cruise maken.” Zijn vrouw zegt niets maar vouwt met een misprijzend gezicht haar armen voor haar borst. Ik besluit om meneer ook maar meteen even uit die droom te helpen.

“Dat een terbeschikkingstelling altijd doorgaat is helemaal niet vanzelfsprekend. Elke anatomieafdeling hanteert zijn eigen beleid. Zo kan het voorkomen dat er op het moment van uw overlijden net een opnamestop is omdat er op dat moment geen behoefte is aan lichamen. Daarnaast kunnen universiteiten op basis van uw doodsoorzaak besluiten uw lichaam niet te accepteren. Hierbij kunt u denken aan een te hoge leeftijd, kanker, een besmettelijke ziekte of een ongeluk waardoor uw lichaam te ernstig beschadigd is. En als de terbeschikkingstelling dus niet door gaat, moeten uw nabestaanden alsnog een uitvaart gaan regelen. Het blijft dus handig om een bedrag opzij te zetten voor het geval dat.”

De meneer naast mij blijft even stil. “Potverdrie, daar had ik even niet bij stilgestaan! Daar gaat onze cruisevakantie!” Zijn vrouw kijkt daarentegen behoorlijk opgelucht. “Ik vond het toch al een naar idee. Jij merkt er tegen die tijd misschien niks meer van, maar voor mij en de kinderen is ‘t toch wat anders!’ Ik begrijp haar standpunt wel. Het kiezen voor terbeschikkingstelling aan de wetenschap is geen makkelijk beslissing. Er zijn grote gevolgen, niet alleen voor de donor zelf, maar ook voor zijn of haar nabestaanden. “Jij ook altijd met je rare ideeën,” vervolgt de vrouw narrig. “Jezelf ter beschikking stellen aan de wetenschap alleen maar omdat het lekker goedkoop is. Nou, dan maar geen cruise!” besluit ze met een boze blik op haar man. “We gaan wel gewoon weer lekker met de caravan naar Ameland, net als vorig jaar!” De man zwijgt sip. Na dertig jaar huwelijk weet hij inmiddels wanneer hij verslagen is.

« vorige pagina

Andere Blogs


  08-01-2024   Het allerlaatste stukje
  01-11-2023   De naturapolis
  12-09-2023   Cupcakes
  24-07-2023   It is not easy being green!
  10-05-2023   Dooddoeners
  22-03-2023   Omzien in liefde
  07-02-2023   Laat OMA thuis!
  24-11-2022   Druk met de liefde
  27-10-2022   Groen wordt het nieuwe zwart
  12-07-2022   Resomeren
  31-05-2022   Koppelbed
  02-05-2022   Het Bos der Omarming
  23-03-2022   Controlfreak
  26-01-2022   Verdrietig nieuws
  08-12-2021   Spreken is Goud
  06-10-2021   De juiste woorden
  16-09-2021   Lekker goedkoop
  01-09-2021   David en het steentje
  15-06-2021   Een zeemansgraf
  20-05-2021   Een beetje thuis in de familiekamer