Cupcakes


 

Als ouder wil je je kind graag behoeden en beschermen tegen verdriet, maar helaas ontkomen ook kinderen niet aan het nemen van afscheid. Hoe klein ze ook zijn. Het is belangrijk om vooral eerlijk tegen ze te zijn, rekening houdend met hun leeftijd en niveau. De meeste kinderen maken tijdens de basisschoolperiode voor het eerst het verlies van een dierbare mee. Voor ouders vaak een dubbele uitdaging, het moeten dealen met je eigen verdriet en het verdriet van je kind aan te moeten zien.

Als uitvaartbegeleidsters krijgen wij heel vaak vragen over hoe je met kinderen omgaat in deze situatie. Maar net zoals elke volwassene verdriet verwerkt op zijn of haar eigen manier, geldt dit ook voor kinderen. Het ene kind wordt lastig en krijgt driftbuien, het andere kind wil alleen nog maar dichtbij je zijn of sluit zich juist voor alles af. Kinderen direct vanaf het begin bij een uitvaart betrekken, is dan ook niet vanzelfsprekend. Want juist omdat ze zo onervaren zijn met de dood, krijgen ze acuut de kriebels als er meteen geroepen wordt dat ze iets MOETEN doen bij de uitvaart. Helemaal als dit uit de koker komt van ‘die mevrouw van de uitvaart’ die ze helemaal niet kennen. Geven we ze daarentegen tijd en ruimte, dan zien wij vaak dat kinderen na een dag of drie, uit zichzelf laten weten dat ze ook best iets zouden willen betekenen.

Voor de één is dat een mooie tekening maken op de binnenkant van de deksel van de kist. Voor de ander een knuffel bij opa of oma leggen. Aan kinderen die niet dichtbij de overledene durven te komen, bieden wij soms een houten vlinder aan die zij thuis kunnen beschilderen of versieren. Deze vlinder dient als sluitschroef van de deksel van de kist. Extraverte kinderen vinden het soms mooi om tijdens de uitvaart een kort gedichtje voor lezen. Verlegen kinderen daarentegen, vinden het al spannend genoeg om een kaarsje bij opa of oma aan te steken of om bellen te blazen. Wij merken dat oudere kinderen graag met muziek en foto’s bezig zijn. Bijvoorbeeld fotopresentaties maken of alle muziek en beeld in het systeem van het crematorium zetten.

Maar hoe groot of klein hun bijdrage ook is: zonder enige twijfel durf ik te zeggen dat alle kids trots zijn op wat zij bijdragen. Het geeft hen ook troost en een gevoel van geborgenheid en saamhorigheid om samen met hun familie het laatste afscheid van een geliefde vorm te geven. Daarin speelt leeftijd geen rol. Het betrekken van kinderen bij een uitvaart is altijd maatwerk en kost tijd en geduld. Maar het is altijd de moeite waard.

Zoals ook bij een uitvaart, enige tijd geleden. Een meisje was erg van streek geraakt van het overlijden van haar oma, met wie zij een bijzondere band deelde. In de dagen dat ik samen met de familie de uitvaart voorbereidde, was er geen land met haar te bezeilen. Toch hebben we haar steeds betrokken bij alle beslissingen en hebben we steeds naar haar mening gevraagd ook al was het antwoord ieder keer “maakt niet uit” en “doet er niet toe”. Maar toen het gesprek kwam op koekjes of cake bij de koffie, denderde ze onverdroten de kamer binnen en meldde op luide toon dat haar oma van cupcakes hield en niet van koekjes of cake. En dan wel zelfgebakken cupcakes, zoals ze die altijd samen met oma maakte.

U begrijpt natuurlijk dat er op de dag van de uitvaart zelfgebakken cupcakes bij de koffie geserveerd werden. Samen met de kleine meid deelden we ze uit waarbij ze trots aan iedereen vertelde dat zij van oma had geleerd hoe ze zelf cupcakes kon maken. Toen het moment daar was om de familie gedag te zeggen aan het eind van de condoleance, kreeg ik onverwacht een hele dikke plakkerige knuffel van de kleine meid en zei ze: “Kom je morgen weer langs? Ik denk dat oma het wel goed zou vinden als ik jou ook leer hoe je cupcakes moet maken!” Dat zijn de momenten dat ik er erg trots op ben dat wij bij Sereen altijd proberen om kinderen zich veilig en gezien te laten voelen bij een uitvaart. Op wat voor manier dan ook.

« vorige pagina

Andere Blogs


  09-06-2024   Familieperikelen
  01-04-2024   Troost schuilt in kleine dingen
  08-01-2024   Het allerlaatste stukje
  01-11-2023   De naturapolis
  12-09-2023   Cupcakes
  24-07-2023   It is not easy being green!
  10-05-2023   Dooddoeners
  22-03-2023   Omzien in liefde
  07-02-2023   Laat OMA thuis!
  24-11-2022   Druk met de liefde
  27-10-2022   Groen wordt het nieuwe zwart
  12-07-2022   Resomeren
  31-05-2022   Koppelbed
  02-05-2022   Het Bos der Omarming
  23-03-2022   Controlfreak
  26-01-2022   Verdrietig nieuws
  08-12-2021   Spreken is Goud
  06-10-2021   De juiste woorden
  16-09-2021   Lekker goedkoop
  01-09-2021   David en het steentje