De naturapolis
Op deze druilerige maandagochtend probeer ik manmoedig wat administratie weg te werken als de telefoon gaat. Het is de dochter van een oude dame waarvan wij enkele jaren geleden de uitvaart mochten verzorgen. Na het noemen van haar voornaam vraagt zij guitig of ik nog weet wie zij is. “Ja natuurlijk weet ik dat nog. Uw moeder was toch de dame van de prachtige breiwerken?” De dochter lacht hartelijk en zegt: “Ja, helemaal goed. Van de breiwerkjes!” Ik kan mij deze uitvaart nog goed voor de geest halen. De familie koos voor een lieflijke mand als omhulling in plaats van een kist en als wade diende een prachtige, door mevrouw zelfgebreide, sprei. Mevrouw haar laatste breiwerkje hebben ze nog in haar stille handen gelegd.

“Ik bel eigenlijk om een afspraak te maken voor een voorgesprek voor mijn man en mijzelf,” vervolgt de dochter. “Niet dat er wat aan de hand is hoor, maar dan hebben we dat maar geregeld. En ik zou het ook fijn vinden als we misschien samen even kunnen kijken naar onze uitvaartverzekeringen. Weet u dat nog, dat wij dachten dat mijn moeder destijds zo goed verzekerd was en maar dat dat toen zo tegenviel?”

Als ik even later de telefoon ophang en de afspraak in mijn agenda noteer, denk ik terug aan haar moeders uitvaart. Mevrouw had inderdaad een zeer uitgebreide naturapolis afgesloten. Een naturapolis is een uitvaartverzekering waarbij goederen en diensten vergoed worden, in plaats van geld. Zo vergoedde de verzekering van mevrouw onder andere; een begrafenis, twee volgauto’s, de laatste verzorging, zes dragers, een advertentie, een opbaring in een rouwcentrum, 50 rouwbrieven en een spaanplaat kist.
Maar tussen het moment van afsluiten van deze verzekering en het overlijden, was mevrouw op veel punten van gedachten veranderd.

De laatste verzorging werd gedaan door de vaste verzorgster van mevrouw in het verzorgingshuis waar ze woonde en ze werd daarna op haar kamer opgebaard. Er werden slechts 15 kaarten verstuurd en er was een crematie in kleine kring zonder dragers en volgauto’s. Kortom, van de meeste zaken waarin de naturapolis voorzag, werd niet of nauwelijks gebruikt gemaakt. En op de vraag of de vergoeding voor de spaanplaat kist mocht worden gebruikt voor een uitvaartmand van wilgentenen, kwam van de verzekeraar een bot ”nee!” als antwoord. Een mand is immers geen kist, zoals in de polis stond. De oude dame had dus bijna haar hele leven betaald voor een uitvaartverzekering die, toen het zover was, vrijwel niets vergoedde. Gelukkig had mevrouw een grote, lieve familie die haar een mooie uitvaart gunde en zo kon mevrouw toch worden gecremeerd en kreeg ze wel die prachtige uitvaartmand waar haar achterkleinkinderen met grote toewijding zelf geknutselde bloemetjes in staken.

Maar het hele gedoe met de verzekering had blijkbaar toch een hele nare nasmaak achtergelaten. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om een volledige naturapolis af te sluiten - en dat is maar goed ook – maar er zijn natuurlijk nog genoeg polissen in omloop die men in het verleden heeft afgesloten. Wij zien ze jammer genoeg maar al te vaak voorbijkomen en dat is vrijwel altijd slecht nieuws voor de nabestaanden. Ook omdat de meeste verzekeraars star zijn en heel strikt de polisvoorwaarden volgen.

En daarom doen wij vandaag een oproep. We hebben afgelopen weekeind, bij het ingaan van de wintertijd, een uurtje extra tijd gekregen. Misschien is het een goed idee om dit uurtje te gebruiken om na te kijken hoe u bent verzekerd en of uw uitvaartverzekering aansluit bij uw wensen. Misschien zijn er wel bepaalde onderdelen van uw pakket die u wilt wijzigen of die zelfs omgezet kunnen worden naar een vrij besteedbaar bedrag. Dan kunnen u naasten te zijner tijd kanten op.
En mocht u er niet uitkomen, dan kijken wij graag even met u mee!

« vorige pagina

Andere Blogs


  08-01-2024   Het allerlaatste stukje
  01-11-2023   De naturapolis
  12-09-2023   Cupcakes
  24-07-2023   It is not easy being green!
  10-05-2023   Dooddoeners
  22-03-2023   Omzien in liefde
  07-02-2023   Laat OMA thuis!
  24-11-2022   Druk met de liefde
  27-10-2022   Groen wordt het nieuwe zwart
  12-07-2022   Resomeren
  31-05-2022   Koppelbed
  02-05-2022   Het Bos der Omarming
  23-03-2022   Controlfreak
  26-01-2022   Verdrietig nieuws
  08-12-2021   Spreken is Goud
  06-10-2021   De juiste woorden
  16-09-2021   Lekker goedkoop
  01-09-2021   David en het steentje
  15-06-2021   Een zeemansgraf
  20-05-2021   Een beetje thuis in de familiekamer